Luontaistuotteet edistävät terveyttä


Kalaöljyllä on tutkittuja terveysvaikutuksia
elokuu 31, 2009, 12:20 pm
Filed under: Luontaistuote masennukseen, Omega-3-rasvahapot | Avainsanat: , , , , ,

Kalaöljyn terveysvaikutukset tulivat yleiseen tietoon 70-luvulla, kun tanskalaiset tutkivat eskimoiden terveyttä. Runsaasti kalaa sisältävän ruokavalion ja terveyden väliltä löydettiin yhteys. Eskimoilla ei esiintynyt juurikaan sydän- ja verisuonitauteja. Myös krooniset tulehdustaudit olivat harvassa.

Tämän havainnon jälkeen kalaöljyn vaikutusta elimistön terveyteen on tutkittu laajalti ympäri maailman. Tietyntyyppiset rasvahapot ovatkin elimistölle elintärkeitä. Elimistön rasvahappojen puutostilat voivat aiheuttaa monenlaisia oireita.

Kalaöljystä saa terveellisiä omega-3-rasvahappoja

Rasvaisten kalojen liha on kalaöljyn (Piscis oleum) pääasiallinen lähde. Se sisältää 10–30% terveellisiä omega-3-sarjan rasvahappoja. Kaksi tärkeintä ovat eikosapentaeenihappo eli EPA ja dokosaheksaeenihappo eli DHA. Molempia tarvitaan pieniä määriä joko suoraan syödystä ruoasta tai lisäravinteena nautittuna, koska ihmiskeho ei niitä pysty itse tuottamaan.

Kalaöljyn rasvahapot edistävät keuhkojen toimintaa, suojaavat nivelrustoja, ehkäisevät veritulppia, niveltulehduksia, kuukautiskipuja ja migreeniä, sekä alentavat korkeaa kolesterolia. Näiden rasvahappojen puutostilat voivat ilmetä erilaisina oireita kuten ihon ärtymisenä, hiustenlähtönä, kohonneena verenpaineena, aknena, nivelvaivoina tai vastustuskyvyn heikkenemisenä. Rasvahapot vaikuttavat myös sikiön kehittymiseen, sekä helpottavat psoriasiksen, atooppisen ihottuman sekä astman hoitoa.

Kalaöljy vaikuttaa sekä kehoon että mieleen

Fyysisten vaikutusten lisäksi kalaöljyn rasvahapoilla on psyykkisiä vaikutuksia. Sen sisältämä EPA tuottaa aivoissa kahta välittäjäainetta, serotoniinia ja dopamiinia. Tutkimusten mukaan EPA:sta on hyötyä esimerkiksi naisten keskivaikean persoonallisuushäiriön ja masennuksen hoidossa.

EPA onkin ainoa kalaöljyn noin 50 rasvahaposta, joka on antipsykoottinen ja antidepressiivinen. EPA:n positiiviset vaikutukset aivotoimintaan ehkäisevät myös muistisairauksia, kuten dementiaa sekä muita aivotoiminnan häiriöitä.

Kalaöljyn sisältämän DHA-rasvahapon vaikutukset ulottuvat aivoista myös hermostoon, silmän verkkokalvoon ja eturauhaseen. DHA:sta syntyvät yhdisteet suojaavat elimistöämme. Rasvahappojen avulla voidaankin hoitaa erilaisia kehon rappeutumiseen ja vanhenemiseen liittyviä sairauksia. Kliinisissä tutkimuksissa on voitu osoittaa kalaöljyn vähentävän nivelreuman oireita ja sen hoidossa käytettävien kipulääkkeiden tarvetta.


Jätä kommentti so far
Jätä kommenttiVastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s%d bloggers like this: